Tisková zpráva: Jen 10 bank v Česku zakládá účty svěřenským fondům. Zbytku bankovních domů ujíždí vlak

Za posledních pět let v České republice výrazně narostl zájem o svěřenské fondy. Při zakládání nového trustu je nutné otevřít i bankovní účet. Některé banky ale stále nejsou na průmysl svěřenských fondů připravené a žádosti klientů odmítají. Z unikátního průzkumu, který pro Komoru svěřenských poradců a správců ČR zpracovala společnost Svěřenská správa, s.r.o., vyplynulo, že bankovní účet pro trust dnes v České republice zakládá pouze 10 ze 37 bank.

K rozvíjejícímu se segmentu svěřenských fondů v České republice se nedokázaly čelem postavit ani některé dceřiné společnosti velkých bankovních domů, jež mají zkušenosti se svěřenskými fondy ze zahraničí, kde trusty fungují už desítky nebo stovky let. Svěřenský fond založený v Česku nemusí mít bankovní účet, ale jeho absence může způsobit komplikace při provozu nebo komunikaci s finančním úřadem.

Banky v České republice reagují na požadavky trhu svěřenských fondů různě. Buď účty k trustům nenabízí vůbec, nebo žádosti podléhají individuálnímu schvalování, což znamená, že výsledek je nejistý. Rozhodli jsme se proto oslovit banky a zjistit, jak se k bankovním účtům pro svěřenské fondy staví, abychom po ruce měli konkrétní čísla a mohli na situaci reagovat,“ říká Pavel Kolář, generální sekretář Komory svěřenských poradců a správců.

Osloveno bylo 37 bankovních domů

V unikátním průzkumu oslovila společnost Svěřenská správa 37 bank působících v České republice. „Zaslali jsme jim tři jednoduché otázky týkající se svěřenských fondů a bankovních účtů. S pěti bankami se nám nepodařilo navázat komunikaci, tři nám do stanoveného termínu neodpověděly,“ dodává Peter Kováčik, ředitel klientského servisu společnosti Svěřenská správa.

Pouze 10 bank působících na českém trhu dnes dokáže založit účet pro svěřenský fond, 19 z nich tuto službu neposkytuje vůbec. „Čísla nás nepřekvapila, spíše potvrdila to, s čím se v praxi setkáváme,“ konstatuje Pavel Kolář. Mezi banky, u nichž si lze účet pro trust otevřít, patří ČSOB, Česká spořitelna, Era, Expobank, J&T Bank, Komerční banka, Poštová banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Waldviertler Sparkasse Bank AG.

Služby jsou pro vybrané klienty

Každá z bank má přitom trochu jiné podmínky, často jde o privátní služby poskytované vybraným klientům. „Například ČSOB uvedla, že založení účtu předchází akceptační proces, kdy banka ověřuje řádné založení svěřenského fondu, posuzuje statut fondu i související dokumenty a vyhodnocuje případná rizika. Komerční banka zase zakládá bankovní účty k trustům na základě schválené metodické výjimky, a to pouze pro vybrané klienty,“ doplňuje Pavel Kolář.

Počet svěřenských fondů v České republice přitom roste. Ke konci letošního dubna jich bylo evidováno 1 551. „Obor svěřenských fondů je dynamický. Poptávka po trustech se zvyšuje a banky jsou nuceny na požadavky svých klientů reagovat,“ uzavírá Pavel Kolář.

Vyjádření bank k procesu zakládání účtů pro trusty

ČSOB: „Založení účtu předchází akceptační proces, jehož výsledkem je případná akceptace klientova svěřenského fondu a rozhodnutí o možném založení účtu. V rámci akceptačního procesu banka ověřuje řádné založení svěřenského fondu, posuzuje statut fondu a dokumenty spojené se zřízením svěřenského fondu, prověřuje osoby zakladatele, správce i obmyšlených a následně vyhodnocuje případná rizika. Za zřízení účtu a následné vedení účtu je účtován poplatek.“

Česká spořitelna: „Klient musí být v obsluze Erste private banking, založení předchází kontrola AML a compliance. Při založení účtu dokládá statut svěřenského fondu a smlouvu o svěřenském fondu, případně pořízení pro případ smrti (dědická smlouva, závěť, dovětek). Musí být jasně identifikovatelný účel svěřenského fondu a majetek, který tvoří svěřenský fond. Podmínkou přijetí svěřenského fondu jako klienta ČS je zápis daného svěřenského fondu do evidence svěřenských fondů vedené Ministerstvem spravedlnosti ČR, tuto skutečnost banka ověřuje.“

ERA: „Účty ke svěřenským fondům zakládáme pouze pro klienty Privátního bankovnictví a Premium. Podmínkou je posouzení dokumentace ke svěřenskému fondu v právním útvaru. Další podmínkou je, že svěřenský fond musí mít jednoho správce.“

Expobank: „Za předpokladu splnění všech legislativních a regulatorních opatření ze strany konkrétního svěřenského fondu můžeme kompletní služby v této oblasti nabídnout. Z naší strany by se jednalo o podmínky dojednané na individuální bázi pro konkrétní subjekt.“

Komerční banka: „Komerční banka zakládá bankovní účty ke svěřenským fondům pouze na základě schválené metodické výjimky. Jde o službu pro vybrané klienty banky. Účty vedené ke svěřenským fondům jsme schopni založit v CZK, EUR a USD a nabízíme i možnost internetového bankovnictví.“

UniCredit Bank: „Účty (konkrétně U konto Business) poskytujeme svěřenským fondům v segmentu privátního bankovnictví. Subjekty jsou zejména při vstupu do smluvního ve zvýšené míře prověřovány z hlediska souladu s pravidly compliance banky.“

O průzkumu

Průzkum bankovního trhu uskutečnila pro Komoru svěřenských poradců a správců ČR společnost Svěřenská správa, s.r.o. Banky oslovila v březnu a v dubnu 2019. Kontaktováno bylo 37 peněžních ústavů v České republice.

O Komoře svěřenských poradců a správců

KSPS ČR je největší profesní organizace, která byla založena v roce 2017 se záměrem podpořit všechny odborníky působící v oblasti svěřenských fondů. V dubnu 2018 se celá komunita transformovala a od 1. května 2018 působí jako zapsaný spolek. Záměrem komory je budování a posílení důvěry v institut svěřenského fondu. Aktuálně má komora 50 členů, jejichž seznam najdete v rejstříku na www.kspscr.cz.

Kontakt pro novináře

Mgr. Jana Poncarová
E-mail: jana@sidimedia.cz
Mobil: 603 163 305

Zaujal vás článek?

Dejte nám svůj mail a my vám budeme podobné články posílat 1x měsíčně.
Získejte přehled, co se ve světě svěřenských fondů děje:

Tento web je chráněn technologií reCAPTCHA. Ochrana soukromí a smluvní podmínky.