Kdo je zakladatel svěřenského fondu? A jak chápat jeho roli?

Jedním z klíčových aktérů ve svěřenském fondu je jeho zakladatel. V celé existenci svěřenského fondu má sice omezenou, ale naprosto zásadní roli. Jak úlohu zakladatele svěřenského fondu chápat? Jaké jsou jeho povinnosti a práva?

Ze všeho nejdříve je důležité si říci, kdo zakladatel svěřenského fondu vůbec je. Nejjednodušší definice zní takto: je to osoba, která vytváří svěřenský fond. Zakladatelem trustu může být fyzická i právnická osoba, případně může svěřenský fond založit více osob. Zakladatel může být také při svém jednání zastoupen zákonným zástupce s tím, že osoba zastupující zakladatele vždy musí splnit podmínku svéprávnosti.  

Práva a povinnosti zakladatele

Toliko definice. O roli zakladatele svěřenského fondu ale zcela jistě prozradí více jeho práva a povinnosti. I když zákon označuje osobu, která vytváří svěřenský fond, jako zakladatele, v praxi se lze setkat i s jiným označením. Například: zřizovatel, tvůrce, dárce, poskytovatel nebo iniciátor

Bez ohledu na označení a termíny se jedná o osobu, která je v zakladatelské listině takzvaného statutu svěřenského fondu označena za zakladatele. Na základě této role má tato osoba zákonem stanovené povinnosti a práva.

Povinnosti zakladatele svěřenského fondu 

Mezi povinnosti zakladatele svěřenského fondu patří následující povinnosti: 

Práva zakladatele svěřenského fondu

Mezi práva zakladatele svěřenského fondu patří: 

Kdy je role zakladatele naplněna? 

Jakmile dojde k notářskému zápisu a vyčlenění majetku do svěřenského fondu, tak po technické stránce je role zakladatele naplněna. Ostatní činnosti zakladatele jsou pouze jeho práva, která může uplatňovat, ale také nemusí. V mnoha případech si ovšem zakladatel udržuje jednu nebo více rolí, které přetrvávají i po založení svěřenského fondu.

Důvodem je skutečnost, že z titulu původního vlastníka majetku nebo zakladatele fondu již nemůže majetek nijak ovládat a ani ovlivňovat jednání správce. Pokud tak chce činit, tak jedinou možností je ponechat si roli spolusprávce nebo dohlížitele, jemuž z role zakladatele přizná určité pravomoci.

Zajímají vás další otázky k roli zakladatele svěřenského fondu? Zamýšlíte svěřenský fond založit a hledáte odbornou pomoc? Kontaktujte nás

 

Zaujal vás článek?

Dejte nám svůj mail a my vám budeme podobné články posílat 1x měsíčně.
Získejte přehled, co se ve světě svěřenských fondů děje:

Tento web je chráněn technologií reCAPTCHA. Ochrana soukromí a smluvní podmínky.

Související články

————   House of Trust   ————
Book Cover

100 stran
praktických rad, tipů a našich zkušeností.

Stáhnout Newsletter