Kolik stojí založení svěřenského fondu? Tady je orientační výpočet

Je pro vás založení svěřenského fondu lákavé, jen si nedovedete představit, kolik za jeho „ušití na míru“ zaplatíte? Orientačně jsme spočítali, kolik stojí založení svěřenského fondu.

Lidé, kteří koketují se založením svěřenského fondu si dříve či později položí dvě klíčové otázky:

 

Nepřekvapí, že jde o dvě nejčastější otázky, které nám potenciální zakladatelé kladou. Bohužel, ve většině případů na tyto otázky neumíme odpovědět hned v úvodní fázi setkání.

 

Víte proč?

 

Přibližme to na příkladu stavby domu. Když se projektanta zeptáte, kolik stojí postavení rodinného domu na klíč, tak se vás začne ptát. Potřebuje vědět, jak velký dům bude a kolik lidí v něm bude žít, zda si přejete dům patrový nebo přízemní, jaký stavební materiál preferujete a jaké technologie chcete využít.

Každý svěřenský fond je jedinečný

Se svěřenským fondem je naprosto stejné. Existuje mnoho druhů svěřenských fondů a každý je tak jedinečný, jako je jedinečný jeho zakladatel. Proto má každý z nich zcela individuální náklady na zřízení. A proto se vás vždy ptáme na další otázky, stejně jako projektant.

 

 

Odpovědi na tyto otázky ovlivní celkové náklady na zřízení svěřenského fondu na klíč. Finální cenu pak budou mít na svědomí tři rozhodující parametry:

 

  1. složitost struktury,
  2. náklady na související odborné posudky a služby,
  3. správní poplatky.

 

Náklady se odvíjí od času i služeb

Finální cena svěřenského fondu se tak skládá z několika složek, které se v bodech 1 a 2 odvíjí od časové dotace věnované koordinaci celého procesu zřizování svěřenského fondu a od časových výdajů za právní služby a případné odborné profese podílející se na vytvoření fondu (daňový poradce, transakční poradce, filantropický poradce atd.).

 

V bodě 3 se jedná o správní poplatky, které vybírají úřady v rámci správních řízení nebo při jiném výkonu státní správy, jež souví se vznikem svěřenského fondu. Zejména se jedná o notářské poplatky, jejichž výše se řídí vyhláškou č. 196/2001 Sb. o odměnách a náhradách notářů, tedy podle tarifních cen, které jsou závislé na výši majetku vyčleňovaného do svěřenského fondu. Dále jsou to poplatky za úkony rejstříkového soudu nebo katastrálního úřadu.

 

Cena založení svěřenského fondu

Úspory, které se prodraží

V praxi se setkáváme s případy, kdy se už v ranné fázi vzniku svěřenského fondu zakladatel snaží ušetřit prvotní náklady za zřízení fondu, takže nevolí cestu zřízení na klíč, ale zakládá jej svépomocí – přímo u notáře nebo formou nákupu subdodávek jednotlivých profesí.

 

Koordinace zakládání svěřenského fondu (trust management) je pak na zakladateli a většinou v průběhu realizace narazí na skutečnost, že najatý odborník není úplným specialistou. Případně navazující profese (právník, daňový poradce, notář) nesdílí totožný právní názor, což celý proces založení brzdí, komplikuje a prodražuje.

 

Přečtěte si také: Jaké jsou náklady na provoz svěřenského fondu?

Neexistuje něco, jako minimální výše majetku

Jsme přesvědčeni, že neexistuje něco jako „minimální výše majetku“ pro zřízení svěřenského fondu. A utvrdili jsme se v tom, že finanční náklady by neměly převyšovat prospěch, který zřízením svěřenského fondu získáte. Domníváme se, že výše nákladů na zřízení svěřenského fondu na klíč by neměla překročit 5 % z výše cílových aktiv ve fondu.

 

U osobních svěřenských fondů s jednoduchou strukturou a principy fungování se náklady mohou pohybovat kolem 75 000 Kč. U rodinných svěřenských fondů s širokou strukturou beneficientů a náročnými principy fungování se náklady mohou pohybovat kolem 150 000 Kč. Jiné svěřenské fondy, například pro účely investování a přerozdělení zisku beneficientům, mohou dosahovat až několikanásobných nákladů.

 

Je pochopitelné, že beneficienti získají o to více majetku, co zakladatel ušetří na zřízení svěřenského fondu a za jeho provoz. Náklady na zřízení i provoz fondu musí být vždy v rovnováze s výší majetku, který bude fond spravovat. Nikdo nechce, aby jeho majetek spolkly neúměrné náklady místo toho, aby sloužil dalším generacím.

 

Přečtěte si také: Kolik stojí služby profesionálního správce?

 

Přesto upozorňujeme na chyby, kdy se úspory hledají na nevhodných místech, jako je strukturování svěřenského fondu nebo jeho správa. Mnohdy se jedná o majetek, který jste budovali celý život a hledat úspory v klíčových oblastech svěřenského fondu je podobné, jako byste chtěli ušetřit na kvalitě projektu nebo na základech vašeho budoucího domu.

 

Takové úspory vás sice ihned potěší, ale časem se ukáže, že mají negativní vliv na váš majetek a v konečném důsledku vás stojí výrazně více, a dokonce mohou mít i fatální důsledky. Vždy si proto položte otázku, jaká cena je dostatečně vysoká za ochranu a správu vašeho mnohdy celoživotního jmění.

Naše poradenské služby

House of Trust společnosti Svěřenská správa je předním poskytovatelem komplexních služeb souvisejících se zakládáním a správou svěřenských fondů. Pracují u nás specialisté na každou jednotlivou oblast svěřenských fondů. Díky tomu mají zákazníci všechny služby trust managementu dostupné na jednom místě, což jim přináší nejvyšší možnou hodnotu. Rádi vám pomůžeme najít řešení, které bude odpovídat vašim potřebám a očekáváním.

Neváhejte nás kontaktovat pro více informací!

 

Autor: Pavel Kolář - Senior Trust Advisor 

Zaujal vás článek?

Dejte nám svůj mail a my vám budeme podobné články posílat 1x měsíčně.
Získejte přehled, co se ve světě svěřenských fondů děje:

Tento web je chráněn technologií reCAPTCHA. Ochrana soukromí a smluvní podmínky.

Související články

————   House of Trust   ————
Book Cover

100 stran
praktických rad, tipů a našich zkušeností.

Stáhnout Newsletter